Archivo del blog

  Enlaces

 

Aconsegueixen diagnosticar trastorns rars del sistema nerviós en pocs mesos en lloc d'anys

L'estudi, liderat des de l'IDIBELL, permet fer el diagnòstic de leucodistròfies en pocs mesos, en comptes dels anys que sovint han d'esperar les famílies perquè s'identifiquin aquestes malalties

Xavier Duran  Actualitzat 
TEMA:
SALUT

Una nova estratègia de medicina genòmica permet diagnosticar leucodistròfies, un grup de trastorns genètics rars que afecten el sistema nerviós central, en pocs mesos, en comptes dels anys que sovint han d'esperar les famílies perquè s'identifiquin els gens responsables d'aquestes malalties.

L'estudi que mostra l'eficàcia d'aquest nou enfocament ha estat liderat per Aurora Pujol, metgessa genetista i professora ICREA a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER). Entre altres, l'estudi ha rebut finançament de La Marató de TV3 i s'ha publicat a la revista Neurology.

Les leucodistròfies provoquen danys en la substància blanca del cervell, la mielina. Se'n coneixen molts tipus i més de 100 gens que les causen. Això dificulta molt el diagnòstic, que pot retardar-se una mitjana de 10 anys.

La prevalença -el nombre de casos en un moment determinat- és d'un en cada 7.000 naixements. En alguns tipus els quadres clínics ja es presenten en el naixement, però en altres no s'observen fins que l'infant no comença a caminar, i alguns es manifesten sobretot en adults. Són malalties progressives, sovint mortals o que provoquen incapacitats greus.

Pel gran nombre de gens que poden causar el trastorn, amb les aproximacions actuals només s'obté el diagnòstic molecular en la meitat dels pacients. La nova estratègia combina l'anàlisi dels genomes amb un algoritme computacional que utilitza dades clíniques dels pacients. Així genera xarxes d'interaccions moleculars entre proteïnes i dona prioritat a les millors variants genètiques, les que poden causar la malaltia.

Durant tot el procés, des de la descripció exhaustiva del cas fins a la selecció de variants, hi intervenen neuròlegs.


Nous gens identificats

L'estudi s'ha fet amb 126 pacients de diferents edats que amb els estudis clínics i moleculars que es fan actualment no havien estat diagnosticats. I s'ha pogut identificar el gen causant de la leucodistròfia en 91 casos --el 72% del total.

També s'han identificat nous gens causants del trastorn i, en cinc famílies, més d'un gen amb mutacions que contribueixen al quadre clínic.

En total, s'han identificat 57 gens mutats diferents en els 91 casos diagnosticats i molts d'aquests gens no estaven inclosos en els panels que s'utilitzen actualment per al diagnòstic perquè no estan associats amb el concepte clàssic de les leucodistròfies.

La doctora Pujol destaca que la possibilitat de fer un diagnòstic en només sis mesos de mitjana evita la llarga odissea de 10 anys o més que han viscut moltes famílies i permet donar un consell genètic precís.

A més, aquesta estratègia també ha millorat el maneig clínic del 32% dels pacients:

"En alguns casos, hem pogut començar fins i tot a assajar opcions terapèutiques. A més, hem ampliat el coneixement científic sobre funcions bàsiques del cervell perquè hem pogut identificar la causa genètica de noves síndromes no descrites fins ara."

Per això, proposen un canvi de paradigma per aplicar la seqüenciació del genoma "com a test d'elecció amb millor relació cost/eficiència en la majoria de casos de leucodistròfia".