Archivo del blog

  Enlaces

 

Via oberta per al primer tractament contra el càncer d'endometri avançat

Un estudi liderat per Vall d'Hebron obre la porta a un tractament per a un subtipus que representa un 30% del total de càncers d'endometri

Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CÀNCER
Via oberta per al primer tractament contra el càncer d'endometri avançat
La doctora Ana Oaknin ha dirigit aquest estudi internacional

Un assaig clínic de fase I ha obert la porta a un tractament per al càncer d'endometri avançat o recurrent, que fins ara no tenia cap altra opció terapèutica. Aquest subtipus representa un 30% del total de càncers d'endometri.

Es tracta de resultats preliminars, però que ja han dut a iniciar un altre assaig clínic, aquest en fase III, per administrar dostarlimab (TSR-042), un anticòs monoclonal, en combinació amb el tractament de primera línia en dones diagnosticades de càncer d'endometri.

L'estudi l'ha fet un equip internacional liderat per Ana Oaknin, cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i cap del Programa de Tumors Ginecològics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. S'ha publicat online a la revista JAMA Oncology.


Un subtipus que fins ara no tenia tractament

El càncer d'endometri és el tumor ginecològic més freqüent en la dona. El pronòstic és molt bo si es diagnostica en estadis inicials, perquè el 85% de les pacients es curen.

Però quan la pacient recau o es diagnostica de manera metastàtica, la supervivència global se situava fins ara en els 12 mesos. Una de les raons principals era que no hi havia cap teràpia més enllà del tractament amb quimioteràpia de primera línia basat en el platí.

Dins aquests tumors s'hi troben els que tenen deficiència en el sistema de reparació d'errors d'ADN, anomenats dMMR, que representen un 30% de les pacients amb càncer d'endometri.
 

Els resultats preliminars d'aquest estudi, anomenat GARNET, obren la porta, segons la doctora Oaknin, a una nova opció de teràpia per a aquestes pacients, fins ara sense un tractament efectiu estàndard, i això "pot canviar realment els resultats a llarg termini en el tractament d'aquestes pacients".

L'estudi, realitzat de moment sobre 104 pacients, també ha demostrat una alta durada de la resposta i un molt bon perfil de seguretat, amb una baixa incidència d'efectes adversos.
 

Nou assaig administrant el fàrmac

A Europa no existeix actualment cap tractament amb immunoteràpia aprovat per a aquests subtipus de càncer. Per això, els autors esperen que, amb aquests resultats, l'Agència Europea del Medicament pugui acceptar el tractament per a aquest grup de pacients. De moment, dona lloc a iniciar un nou assaig, com explica la doctora Oaknin:

"A partir d'ara, acabarem la cohort completa de l'estudi, que són unes 140 pacients, i mentrestant ja estem incorporant el dostarlimab a primera línia de tractament en pacients recentment diagnosticades de càncer d'endometri, en un assaig clínic internacional de fase III –anomenat RUBY–, que començarem aviat a Vall d'Hebron, i en el qual es provarà l'ús de carboplatí/paclitaxel o carboplatí/paclitaxel combinat amb dostarlimab."

La deficiència dMMR es determina per anàlisi immunohistoquímica. En una part de les pacients es tracta d'un càncer somàtic. Però en alguns casos es pot deure a la síndrome de Lych, que és hereditària. El percentatge de càncers d'endometri associats a aquesta síndrome, però, és molt baix, al voltant del 5%. Tot i així, sempre cal estudiar si existeix aquesta vinculació amb la mutació de l'ADN.