Archivo del blog

  Enlaces

 

Desenvolupen a Barcelona un mètode per detectar el càncer en menys de 3 hores amb ARN

Els investigadors del CRG creuen que en molt pocs anys es podrien començar a fer diagnòstics amb aquest nou mètode econòmic, ràpid i no invasiu

Redacció/AgènciesActualitzat

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona obren una porta totalment nova per al diagnòstic precoç del càncer i altres malalties: la seqüenciació completa de l'ARN de transferència.

És un mètode econòmic i ràpid, i creuen que en pocs anys es podria fer servir en la pràctica clínica de manera regular.

La clau és l'ús de tecnologia de nanoporus: els investigadors fan passar les molècules d'ARN a través dels porus, i es mesura la intensitat elèctrica que causen.

D'aquesta manera, observant els canvis en el corrent elèctric, és com han aconseguit seqüenciar per primera vegada la informació completa continguda en l'ARN de transferència.

La seva funció és que les proteïnes s'uneixin correctament segons les instruccions de l'ADN. Qualsevol errada o modificació afecta les cèl·lules i, per tant, dona molta informació sobre possibles patologies.

Ho ha explicat a TV3 Eva Novoa, la investigadora responsable del grup de recerca del CRG:

"Moltes malalties tenen aquests ARN que estan alterats, però com que fins ara no es podien capturar fàcilment, no s'estava utilitzant per a diagnòstic de malalties".

Per ara està en fase de recerca, com a prova de concepte que funciona, però és una porta nova que s'obre molt interessant, perquè és ràpid i econòmic i es podria servir per fer cribratges de càncers amb la mateixa facilitat amb què es fa una analítica de sang: no és una prova invasiva i té alta sensibilitat i especificitat.

El mètode l'ha desenvolupat el grup de recerca de la doctora Eva Novoa al Centre de Regulació Genòmica (CRG)

Ara els resultats poden arribar en un parell de dies, però esperen fer-ho en un futur proper en menys de tres hores i amb un cost inferior als 50 euros per mostra.

Un altre avantatge és que les màquines de seqüenciació de nanoporus per utilitzar Nano-tRNAseq són petites i lleugeres, i poden funcionar amb un portàtil o una bateria externa, cosa que les fa fàcils de transportar i permet usar-les al camp o a la clínica.

"Creiem que en molt pocs anys podria ser utilitzat de manera habitual a la clínica", explica Novoa.

El potencial de l'ARN

L'ARN és molt més desconegut que l'ADN, però amb la pandèmia en vam sentir parlar molt, sobretot arran de les vacunes. La investigadora creu que ara estem entrant en una autèntica revolució de l'ARN, en diagnòstic i tractament de malalties:

"En els propers 10 anys hi haurà una aprovació massiva de fàrmacs basades en teràpies ARN que fins ara no s'estava explorant prou, incloses vacunes contra càncer."

La seqüenciació de l'ARN de transferència no només pot servir per fer el diagnòstic i el pronòstic de diferents tipus de càncers --també alguns que són difícils de diagnosticar perquè els seus símptomes no són específics i es poden confondre amb altres afeccions-- sinó que permet la detecció de malalties neurodegeneratives i metabòliques.

Els científics han publicat quest dijous el treball a la revista "Nature Biotechnology".

ARXIVAT A:
CÀNCERCIÈNCIAINVESTIGADORS CATALANSRECERCA CIENTÍFICA