Archivo del blog

  Enlaces

Una combinació terapèutica es mostra eficaç en pacients amb càncer de pàncrees

La incidència d'aquests tumors està augmentant i fins ara no havien mostrat resposta a la immunoteràpia
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CÀNCER
Una combinació terapèutica es mostra eficaç en pacients amb càncer de pàncrees
La incidència del càncer pàncrees segueix augmentant
La combinació de dues estratègies, immunoteràpia i quimioteràpia, s'ha mostrat efectiva per primer cop per tractar el càncer de pàncrees. Així ho assenyala un estudi publicat a la revista Nature Medicine.
L'estudi l'ha fet un equip internacional i hi ha participat Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).
El càncer de pàncrees té, actualment, una taxa de supervivència, als cinc anys, inferior al 10%. El 2018, a Espanya hi va haver més morts per càncer de pàncrees que per càncer de mama, i va ser la tercera causa de mort per tumor més freqüent.
 
La doctora Teresa Macarulla (VHIO)

Aquests tumors no s'havien mostrat, fins ara, sensibles a la immunoteràpia, un enfocament que ha transformat en els darrers anys el tractament de diversos tipus de càncer. L'objectiu és estimular el sistema immunitari de l'organisme perquè ataqui les cèl·lules tumorals.
 
Cautela i esperança
En aquest cas s'ha fet un assaig clínic en fase II de l'estudi COMBAT. Els autors van reclutar pacients amb càncer de pàncrees que ja havien rebut com a mínim un primer tractament de quimioteràpia i s'hi mostraven refractaris.
Per això, els investigadors van canviar l'estratègia, com explica la doctora Macarulla:
"Altres assajos d'immunoteràpia s'havien demostrat ineficaços en el tractament d'aquests tumors, així que vam buscar canviar la biologia del tumor per tenir un ambient més favorable per respondre a la immunoteràpia. Per això hem combinat dues estratègies d'immunoteràpia amb la quimioteràpia."
Així, van combinar el fàrmac pembrolizumab -que s'uneix a una proteïna que es troba en les cèl·lules T del sistema immunitari- amb BL-8040 -que promou la infiltració de les cèl·lules T al tumor.
La combinació dels dos fàrmacs, juntament amb la quimioteràpia, va aconseguir augmentar la supervivència general de 3,3 mesos a 7,8 mesos.
 
La doctora Macarulla demana cautela, perquè l'estudi incloïa un nombre modest de pacients, però assenyala que el resultat és esperançador:
"Tenim un resultat prometedor que per fi ens permet desenvolupar la immunoteràpia per al tractament del càncer de pàncrees. Els resultats demostren que s'ha aconseguit tant una taxa de resposta important com una durada d'aquesta resposta més alta de l'esperada."
La incidència d'aquest tipus de tumor no ha deixat de créixer en els últims anys, però no s'han aconseguit desenvolupar nous tractaments eficaços.
Aquests resultats conviden a creure que la barrera de la immunoteràpia en el càncer de pàncrees pot superar-se en un futur a mitjà termini. El següent pas serà fer un altre assaig que els confirmi.
ARXIVAT A:
 
CÀNCER SALUT RECERCA CIENTÍFICA