Archivo del blog

  Enlaces

 

Un jove de 17 anys evita una operació a cor obert amb una tècnica pionera al Vall d'Hebron

La iniciativa, capdavantera a Europa, permet implantar una vàlvula pulmonar per catèter en pacients amb cardiopaties congènites

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha estat el primer d'Europa en utilitzar una nova tècnica per implantar vàlvules pulmonars. La metodologia permet implantar-les per catèter i evitar, així, la cirurgia a cor obert en pacients amb cardiopaties congènites.

És el cas d'en Joan, un pacient de 17 anys amb tetralogia de Fallot, una malaltia cardíaca de la qual ja va ser operat amb només vuit mesos de vida. Tot i això, en arribar a l'adolescència, va desenvolupar una insuficiència greu a la vàlvula pulmonar:

"Sempre havia pensat que m'haurien d'operar un altre cop a cor obert, però el meu cardiòleg esperava que la tecnologia avancés i es pogués trobar un nou mètode."

Tot i que la tecnologia ja possibilitava que les vàlvules es poguessin implantar per catèter, segons Pedro Betrián, responsable de la Unitat Hemodinàmica Pediàtrica, no tots els pacients són aptes per a aquesta intervenció:

"En cors molt dilatats, la vàlvula no es pot implantar perquè no queda estable, no es pot ancorar."

Fins ara, pacients com en Joan l'única opció que tenien era sotmetre's a una cirurgia a cor obert. En canvi, la nova tècnica evita aquesta operació a través d'una intervenció molt menys invasiva.

 

Ràpida recuperació

La nova metodologia es basa en un stent autoexpandible que funciona com a "adaptador" perquè la vàlvula pulmonar pugui subjectar-se correctament en pacients que no són candidats a la tècnica tradicional.

Això permet millorar de manera dràstica la recuperació després de la intervenció. I és que fa que es passi d'una hospitalització d'una setmana amb ingrés a l'UCI en el cas d'una operació a cor obert a un ingrés de només 24 hores.

Una nova tècnica d'implant de vàlvula pulmonar per catèter evita la cirurgia a cor obert a dos pacients de Vall d'Hebron
Algunes cardiopaties congènites presenten una estretor a la sortida del cor cap al pulmó (ACN)

Aquest va ser el cas d'en Joan, que assegura que la recuperació va ser "molt ràpida" i que al cap d'un dia ja era a casa:

"Em vaig poder graduar al cap d'una setmana, vaig fer la selectivitat al mes següent, i ara estic fent vida normal."

Davant l'èxit d'aquesta primera intervenció, la Vall d'Hebron va realitzar la mateixa tècnica a un segon pacient, també adolescent. D'igual manera que en Joan, el noi havia desenvolupat una insuficiència pulmonar greu i, després de sotmetre's a aquesta intervenció, ha obtingut el mateix bon resultat, amb una ràpida recuperació.

En aquest sentit, la nova metodologia permetrà resoldre les malformacions que afecten el pas del cor al pulmó. I segons Betrián, s'estima que pugui beneficiar entre un 30% i un 40% de pacients que pateixen aquest tipus de cardiopatia congènita i evitar-los així, una operació a cor obert.

 

ARXIVAT A:
SALUTCIÈNCIA