Archivo del blog

  Enlaces

Una combinació terapèutica es mostra eficaç en pacients amb càncer de pàncrees

La incidència d'aquests tumors està augmentant i fins ara no havien mostrat resposta a la immunoteràpia
Xavier Duran  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CÀNCER
Una combinació terapèutica es mostra eficaç en pacients amb càncer de pàncrees
La incidència del càncer pàncrees segueix augmentant
La combinació de dues estratègies, immunoteràpia i quimioteràpia, s'ha mostrat efectiva per primer cop per tractar el càncer de pàncrees. Així ho assenyala un estudi publicat a la revista Nature Medicine.
L'estudi l'ha fet un equip internacional i hi ha participat Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).
El càncer de pàncrees té, actualment, una taxa de supervivència, als cinc anys, inferior al 10%. El 2018, a Espanya hi va haver més morts per càncer de pàncrees que per càncer de mama, i va ser la tercera causa de mort per tumor més freqüent.
 
La doctora Teresa Macarulla (VHIO)

Aquests tumors no s'havien mostrat, fins ara, sensibles a la immunoteràpia, un enfocament que ha transformat en els darrers anys el tractament de diversos tipus de càncer. L'objectiu és estimular el sistema immunitari de l'organisme perquè ataqui les cèl·lules tumorals.
 
Cautela i esperança
En aquest cas s'ha fet un assaig clínic en fase II de l'estudi COMBAT. Els autors van reclutar pacients amb càncer de pàncrees que ja havien rebut com a mínim un primer tractament de quimioteràpia i s'hi mostraven refractaris.
Per això, els investigadors van canviar l'estratègia, com explica la doctora Macarulla:
"Altres assajos d'immunoteràpia s'havien demostrat ineficaços en el tractament d'aquests tumors, així que vam buscar canviar la biologia del tumor per tenir un ambient més favorable per respondre a la immunoteràpia. Per això hem combinat dues estratègies d'immunoteràpia amb la quimioteràpia."
Així, van combinar el fàrmac pembrolizumab -que s'uneix a una proteïna que es troba en les cèl·lules T del sistema immunitari- amb BL-8040 -que promou la infiltració de les cèl·lules T al tumor.
La combinació dels dos fàrmacs, juntament amb la quimioteràpia, va aconseguir augmentar la supervivència general de 3,3 mesos a 7,8 mesos.
 
La doctora Macarulla demana cautela, perquè l'estudi incloïa un nombre modest de pacients, però assenyala que el resultat és esperançador:
"Tenim un resultat prometedor que per fi ens permet desenvolupar la immunoteràpia per al tractament del càncer de pàncrees. Els resultats demostren que s'ha aconseguit tant una taxa de resposta important com una durada d'aquesta resposta més alta de l'esperada."
La incidència d'aquest tipus de tumor no ha deixat de créixer en els últims anys, però no s'han aconseguit desenvolupar nous tractaments eficaços.
Aquests resultats conviden a creure que la barrera de la immunoteràpia en el càncer de pàncrees pot superar-se en un futur a mitjà termini. El següent pas serà fer un altre assaig que els confirmi.
ARXIVAT A:
 
CÀNCER SALUT RECERCA CIENTÍFICA

"실험 신약 필고티닙, 궤양성 대장염에 효과"

송고시간2020-05-21 10:54
 
  
 
(서울=연합뉴스) 한성간 기자 = 미국의 길리어드 사이언스(Gilead Sciences) 제약회사가 개발한 실험 신약 필고티닙(filgotinib)이 염증성 장 질환의 하나인 궤양성 대장염(UC: ulcerative colitis)에 효과가 있는 것으로 밝혀졌다.
궤양성 대장염은 면역체계가 대장을 표적으로 오인, 공격함으로써 장 점막에 다발성 궤양과 출혈, 설사, 복통을 일으키는 난치성 자가면역질환으로 증상 완화(remission)와 재발(relapse)이 반복된다.
길리어드 사는 선택적 JAK1 억제제(selective JAK1 inhibitor)인 필고티닙이 2b/3상 임상시험에서 궤양성 대장염 환자들에게 고용량 투여했을 때 1차 목표 효과(primary endpoint)가 나타났다고 발표한 것으로 로이터 통신이 20일 전했다.
임상시험은 중등도(moderate) 내지 중증(severe) 궤양성 대장염 환자 1천348명을 대상으로 진행됐다.
이들은 무작위로 두 그룹으로 나뉘어 한 그룹에는 필고티닙 100mg 또는 200mg이 매일 한 차례씩 경구로, 대조군에는 위약(placebo)이 투여됐다.
그 결과 전에 생물제제(biologic) 투여 경험이 없는 환자의 경우, 200mg 그룹에서 26.1%(대조군은 15.3%)가 10주 만에 임상적 증상 완화가 시작됐다.
그들 중 37.2%(대조군은 11.2%)는 증상 완화가 58주까지 지속됐다.
전에 생물제제 투약 경험이 있는 환자의 경우는 200mg 그룹에서 11.5%(대조군은 4.2%)가 투약 10주부터 증상 완화가 시작됐다.
이에 비해 100mg 그룹은 10주 후 임상적 증상 완화 효과가 통계학상 별 의미가 없는 것으로 나타났다.
필고티닙은 자가면역질환인 류머티즘 관절염과 또 다른 염증성 장질환인 크론병 치료제로 현재 임상시험이 진행 중이다.
궤양성 대장염
궤양성 대장염
[출처: 서울아산병원]
skhan@yna.co.kr

초고속 진화하는 '방사선 암 치료' 현장을 찾다

송고시간2020-05-20 06:30
 
  
 

KBS '생로병사의 비밀' 오늘 밤 10시 방송

생로병사의 비밀
생로병사의 비밀
[KBS 제공. 재판매 및 DB 금지]
(서울=연합뉴스) 이정현 기자 = KBS 1TV는 20일 밤 10시 '생로병사의 비밀'에서 빠르게 발전하는 방사선 암 치료에 대해 살펴본다고 예고했다.
1895년 독일의 물리학자 빌헬름 뢴트겐은 음극선 실험을 하던 중 물체를 통과하며 감광하는 새로운 빛을 발견하게 된다. 뢴트겐은 알 수 없는 미지의 빛이라는 의미로 이를 'X선'이라 이름 붙였다. 이후 X선은 1950년대 방사선 치료기의 발명으로 수술, 항암 화학요법과 더불어 3대 암 치료법 중 하나로 자리 잡았다.
2020년 현재, 방사선 치료 현황을 살펴보면 미국의 경우에는 암 환자 중 50% 이상이 방사선 치료를 이용하고 있다. 그에 비해 국내는 암 환자의 이용률은 약 28%로 절반 정도이다. 아직 방사선에 치료에 대한 거부감이 있거나 부작용에 대한 염려가 있는 것이 사실이다.
그러나 현재의 방사선 치료는 빠르게 진화해 암세포만을 정밀하게 공격하며 효과는 높이고 부작용을 낮추는 치료법을 새롭게 제안하고 있다.
종양만을 집중적으로 타격하는 세기조절 방사선 치료(IMRT)부터 방사선 치료 효과를 높이는 면역관문억제제 병용 요법, 그리고 '꿈의 암 치료'라 불리는 양성자, 중입자 치료까지 여러 방법이 있다.
방송에서는 새로운 치료법들을 소개하고 실제로 이 방법으로 치유한 환자들을 만나본다.
lisa@yna.co.kr